Blogg

Ser dere hverandre?

Holder i finger

Småbarnslivet er intenst. Det er mye som skjer, både dag, natt, hverdag og ferier! Oppi alt dette er det ikke rart at det kan bli vanskelig å se partneren din like ofte og godt som før dere fikk barn.

Alle mennesker trenger å bli sett av noen. Og har vi en partner, så trenger vi å bli sett av han eller hun for å føle oss nær og trygg.

Så derfor har jeg lyst til å dele en liten utfordring til dere som er kjærester og småbarnsforeldre sammen.

Øv på å se hverandre litt mer i hverdagen nå i den k…

Les mer...…

Fødehormonet oxytocin hjelper deg når du føder!

shutterstock_1573748545

Oxytocin er et fantastisk hormon som spiller en veldig viktig rolle i fødsel og barseltid!

Å kjenne til oxytocinets supre egenskaper er lurt når du skal forberede deg til å føde. Gjennom å vite alt det magiske som oxytocinet hjelper deg med, så forstår du fødekroppen din og hva du trenger under fødselen.

Og det gir et veldig godt grunnlag for å legge en plan for hvordan du kan forberede deg frem til denne store dagen. Særlig er det viktig for deg som har fødselsangst – for da trenger vi ekstra…

Les mer...…

Kjenner du deg ikke maks lykkelig som gravid?

Gravid svart hvitt

Både det å være gravid og det å være nybakt mamma blir ofte fremstilt som en periode i livet hvor vi skal kjenne oss ekstra lykkelig.

For noen er det sånn, men for mange er det en mer sammensatt opplevelse hvor glede er blandet med andre og mer krevende følelser.

Det kan handle om mange ulike ting, men etter å ha hatt samtaler med kvinner i mange år, så vet jeg det er en del utfordringer som går igjen og som gjør det tøft å være gravid

Svangerskapsplager som gir smerter, ubehag, stjeler kre…

Les mer...…

Fødemusikk

Kvinne hører musikk

I dag har jeg lyst til å dele noen tanker om musikk i fødsel og barseltid med deg.

Ei ordentlig god-låt hjelper oss å gi jernet på trening. Dempet musikk i bakgrunnen gjør kvelden i sofakroken ekstra koselig. Og akkurat den sangen tar festen opp til neste nivå!

På samme måte kan musikk hjelpe oss når vi føder og i barseltida når livet med et lite nyfødt menneske kan være litt overveldende.

Så hva med å finne frem til noen fødesanger som gir deg ro og avspenning, vekker gode minner eller får d…

Les mer...…

Hvilket kjærlighetsspråk bruker du mest?

Par hender i fang

Som psykolog har jeg møtt mange par og et tema som ofte engasjerer veldig er dette med kjærlighetsspråk. Jeg har derfor lyst til å dele en film og en øvelse om kjærlighetsspråk med deg i dag.

Vi mennesker har ulike måter å vise at vi er glad i noen på. Hvilke måter vi bruker kan være påvirket av våre egne erfaringer med å få kjærlighet fra våre omsorgspersoner i oppveksten, personligheten vår, kultur, kjønn osv.

Innen parterapi så snakker vi ofte om at det finnes fem ulike kjærlighetsspråk bas…

Les mer...…

Har du baby og bekymrer deg mye?

pexels-j-g-4997378

Hjernen kan begynne å jobbe på høygir når vi har fått et lite nyfødt menneske å ta vare på. Vi scanner verden etter farer for den lille. Vi er en løvemamma i jungelen! Naturen har laget oss sånn for at vi skal være ekstra på vakt og passe på at babyen overlever.

Men, det kan bli litt mye av det gode. Da kan det være godt å trene på å skape litt avstand til tankene.

Kanskje kan det hjelpe å si noe sånt som dette til seg selv: "Nå er det løvemamma-hjernen min som durer i vei, gitt. Det er fint …

Les mer...…

Er du barselkvinne og har smerter?

nyfødt

Å ha smerter i barseltida gjør det ekstra viktig med hjelp, støtte og egenomsorg!

Mange barselkvinner har smerter i en eller annen grad og form.

Det kan handle om for eksempel smerter i underlivet, smerter knyttet til amming eller etter keisersnitt, bekkenleddsmerter eller smerter fra anspente muskler fordi vi bruker kroppen mye og på nye måter i barseltida.

Å gå med vondt i kroppen gjør oss ekstra utsatte for å få det psykisk vanskelig i denne tida. Vi blir lettere utslitt, fortvila og nedstemt.…

Les mer...…

Er du gravid og synes det er tøft?

Gravidmage mørkhudet

Å være gravid kan ofte fremstilles litt sånn "kvinne med flagrende hår står med blondekjole i blomstereng og holder seg på magen"

Vi selv og andre kan forvente at vi skal være ekstra lykkelige.

Gravide har en egen spesiell glød, sies det.

Og «å være i lykkelige omstendigheter» er et gammelt uttrykk som brukes en del.

Ja, å få bære frem et nytt liv og bli mamma, kan være en fantastisk gave og en veldig fin tid!

Men, det kan også være skikkelig tøft både fysisk og psykisk å lage et (eller fle…

Les mer...…

Massasje er gull under fødsel!

Mange har hørt at det å bli massert kan virke smertelindrende når vi føder. Men hvorfor funker egentlig massasje så bra under fødsel?

Massasje har en rekke fordeler for alle mennesker, men særlig er det godt for gravide og fødende. Jeg har derfor lyst til å dele litt med deg i dag om hva fødselsmassasje gjør med oss. For jo mer vi vet om den fantastiske fødekroppen vår og alle prosessene som hjelper oss når vi føder, jo tryggere blir vi!

For deg som er redd for å føde og kanskje kjenner at du …

Les mer...…

Ta vare på deg selv når du er spedbarnsmamma!

Mor og baby i armene

Når vi har en liten baby så kommer stort sett hans eller hennes behov først. Hjernen vår er superfokusert døgnet rundt på å passe på et den lille har det bra.

Før i tida hadde vi ofte mer mulighet til å dele ansvaret for babyen på flere i familien slik at du som nybakt mor kunne få hvile samtidig som du visste at noen andre passet på babyen din.

I mange kulturer er det fortsatt slik at mormor eller farmor flytter inn for å hjelpe til når det er kommet en ny baby.

Men slik mange av oss nå leve…

Les mer...…

Kjærester og foreldre til en liten baby?

Par hender i fang

Å bli foreldre sammen kan være en fantastisk opplevelse som gir dere sterke følelser av kjærlighet, fellesskap og mening. Men, denne store omveltningen kan også være krevende for parforholdet. Som psykolog har jeg møtt mange par som kjenner på utfordringer i spedbarnstida. Jeg har derfor lyst til å dele noen tanker og tips med dere som jeg håper kan være til støtte i en tid hvor dere kanskje må være kjærester og par på en litt annen måte enn ellers.  

Naturens prosesser

Når vi lager et barn sa…

Les mer...…

Hvordan takle fødselssmerter?

shutterstock_722681980

Helt siden min første fødsel i 2013 så har dette med smertemestring under fødsel fascinert meg veldig!

Jeg har derfor tatt en mastergrad i smertebehandling og forsker på om kunnskap om smertemestring demper fødselsangst hos gravide kvinner.

Min erfaring er nemlig at det å forstå hva smerte er og vite hvordan vi selv kan påvirke smerteopplevelsen vår, det gir oss stor trygghet under graviditeten og er til stor hjelp når vi føder. For det forteller oss mye om hvordan vi bør bruke tankene, følels…

Les mer...…

Hvordan bearbeide en traumatisk fødselsopplevelse?

shutterstock_629987591

For en del av oss blir fødselen en veldig krevende opplevelse som preger oss negativt etterpå. Du kan kjenne på vanskelige følelser, ha vonde minner og sitte med mange spørsmål som det er viktig å få tatt tak i slik at du kan få det bedre.

Min erfaring er at mange synes det er vanskelig å vite hva som er hva i tida etter fødsel. Er det sånn som dette det er å ha fått en liten baby, eller har jeg det egentlig tøffere enn jeg skal?

Livet med liten baby er dessuten intenst, og det kan være vanske…

Les mer...…

Hva er en fødselsdepresjon?

pexels-johnny-rizk-3024873

Fødselsdepresjon er egentlig en samlebetegnelse for depresjon under eller etter graviditeten. Mange av de som opplever fødselsdepresjon etter fødselen er nemlig også plaget under svangerskapet.

Som gravid og nybakt mor kan man kjenne seg ekstra følelsesmessig sensitiv. Det er en spesiell og intens periode naturen hvor vi i tillegg til alle de fysiske forandringene også går gjennom psykologiske forandringer.

Jeg ser på den ekstra følsomheten som en del av naturens måte å sikre at du blir supers…

Les mer...…

Går det an å bli kvitt fødselsangst?

Fødsel svart hvitt

Ja!

Når man er gravid er det naturlig å kjenne seg spent og litt bekymret for fødselen. For noen av oss blir denne spenningen imidlertid så sterk og bekymringene så mange, at det går ut over livskvaliteten.

Forskning viser at om lag en femtedel av alle gravide kvinner strever med fødselsangst i alvorlig grad. Noen kvinner er svært redde for å skulle føde fordi det trigger vonde minner fra tidlige traumatiske livsopplevelser, mens andre ikke kan peke på noen spesiell årsak til frykten. Også bli…

Les mer...…