Blogg

Søvnvansker etter fødsel

shutterstock_629987591

Etter fødsel er det noen fødekvinner og partnere som får problemer med å sove. For de fleste som opplever dette, så går det seg til i løpet av det første døgnet etter fødsel. Men for noen varer søvnvansken (ofte kalt insomni) over flere døgn. Det kan være veldig slitsomt fysisk og psykisk, og det gjør oss mer sårbare for å utvikle angst, depresjon og barselpsykose.

Det er derfor lurt å forsøke å komme ut av søvnvanskene før det går så lang tid. Jeg ønsker å dele noen tips som kan være greie å hu…

Les mer...…

Seksualitet og sex i graviditet

Gravid gråtoner

For veldig mange par forandres sexlivet når det er barn på vei.

Det kan være mange årsaker til det og endringene kan føre til mer, mindre og/eller annerledes sex sammenlignet med slik dere har det til vanlig.

Alle endringer i livet som påvirker parforholdet er viktige å forsøke å snakke om. Men seksualitet og sex er ikke alltid så lett å snakke om. Men jeg håper at det at jeg tar opp temaet her kan gjøre det litt lettere. Det er viktig for meg å understreke at det det er ikke nødvendigvis slik…

Les mer...…

Å dempe stress i svangerskapet

Kvinne i basseng

Å være gravid blir ofte fremstilt som en periode i livet hvor vi skal kjenne oss ekstra lykkelig. 

Og sånn kan det jo absolutt være, men for mange er det en mer sammensatt opplevelse hvor glede er blandet med andre og mer krevende følelser og vi kan kjenne oss en god del stresset og bekymret.

Det kan handle om mange ulike ting, men etter å ha hatt samtaler med kvinner i mange år, så vet jeg det er en del utfordringer som går igjen og som gjør det tøft å være gravid:

  • Svangerskapsplager som g…

Les mer...…

PTSD etter fødsel

pexels-sarah-chai-7282453

Noen kvinner kan kjenne seg preget av det som kalles posttraumatisk stress etter å ha født barn. Fødselen har da vært en så skremmende opplevelse at det går ut over den psykiske helsa og man får symptomer som tyder på at kroppen fortsatt er i en beredskapstilstand selv om faren er over. 

Fødselsopplevelsen har vært så følelsesmessig krevende at hodet og kroppen har vanskelig for å slutte å tenke og føle på minnene. Hjernen strever med å plassere opplevelsen blant andre minner og den oppleves de…

Les mer...…

Det psykologiske svangerskapet

Gravidmage mørkhudet

Du forandrer deg fysisk under graviditeten, men det foregår også mange psykologiske prosesser i deg.

Noen gløder og spretter rundt lett på tå, mens andre har mange plager og kjenner mer på de krevende mentale sidene ved å lage et nytt menneske i kroppen sin. Lytt til dine egne behov – alle svangerskap er unike og det er derfor ikke alltid så lurt å sammenligne seg med andre.

Det er veldig vanlig å merke psykologiske endringer i seg selv når du er gravid. Her er noen eksempler:

Mer følelsesmes…

Les mer...…

Å trenge flokken sin etter fødsel

pexels-irina-anastasiu-54514

I dag har jeg lyst til å dele noen tanker med deg om det å trenge flokken sin etter å ha fått barn.

Ofte blir nybakte foreldre oppmuntret til å begrense besøk og kontakt med andre de første dagene og ukene etter fødsel. Dette er et velment råd for å unngå at det skaper stress og tar fokus vekk fra det som er viktig i denne tida; å komme til hektene etter fødsel, bli kjent med baby og bli trygg på ammingen.

Jeg er enig i at det er her fokuset skal ligge, og ikke på å være vertinne for gjester. …

Les mer...…

Kjenner du underlivet ditt?

Bekkenbunn

Et pussig eller upassende spørsmål, tenker du kanskje nå 😊

Men grunnen til at jeg spør er at underlivet er en del av kroppen som mange kvinner har et litt vanskelig forhold til.

Vi ser ikke de ytre kjønnsorganene våre helt og de indre kjønnsorganene tenker vi kanskje ikke så mye over til vanlig.

En god del av oss kvinner kjenne på skam og sjenerthet knyttet til underlivet. Og dette er følelser som hemmer oss. Skam gjør at vi skjuler oss, knyter oss og vil vekk – det motsatte av hvordan vi øns…

Les mer...…

Har du blitt mer bekymra og stressa etter at du fikk barn?

pexels-antony-trivet-6056014

Hjernen vår lager tusenvis av tanker hver dag om mye forskjellig. Og en god del av disse tankene kan det være verken godt eller nødvendig å lytte så mye til. For hjernen kan være ganske så kreativ på en kjip måte innimellom.

Og når vi har baby, så kan hjernen bli ekstra oppfinnsom og servere oss massevis av bekymringstanker eller selvkritiske tanker.

Jeg liker å beskrive det som at «Løvemammahjernen» kicker inn – du blir en løvemamma som vil passe på barnet ditt og derfor blir skikkelig på vak…

Les mer...…

Hva hvis jeg får panikk under fødselen?

shutterstock_698169649

Jeg treffer innimellom gravide kvinner som er redd for å få panikk under fødselen og lurer på hva de kan gjøre for å håndtere hvis det skjer.

Fødselsforberedelse med mental trening/hypnobirthing og bruk av puste- og avspenningsøvelser er gode måter å forebygge panikk på.

Min erfaring er at kvinner som forbereder seg til fødselen på denne måten sjelden opplever panikk.

Men noen ganger hender det likevel at vi av ulike grunner blir følelsesmessig overveldet eller stresset underveis i fødselen. …

Les mer...…

Jeg kjenner ikke morsfølelsen alle snakker om

shutterstock_353346353

Morsfølelse, mammalykke, morskjærlighet. Kjært barn har mange navn!

Kanskje har morsfølelsen alltid vært der, helt fra du var liten. Kanskje kom den da dere fant ut at dere ville ha barn, eller da du sto på do med to streker på en pinne.

Kanskje forventet du at den skulle blomstre i takt med at magen vokste, men så var det ikke plass innimellom kvalmen, smerten og usikkerheten.

Kanskje så du for deg en boost av morsfølelse etter fødselen, men så var du utslitt eller ble fylt av søvnmangel og …

Les mer...…

Ser dere hverandre?

Holder i finger

Småbarnslivet er intenst. Det er mye som skjer, både dag, natt, hverdag og ferier! Oppi alt dette er det ikke rart at det kan bli vanskelig å se partneren din like ofte og godt som før dere fikk barn.

Alle mennesker trenger å bli sett av noen. Og har vi en partner, så trenger vi å bli sett av han eller hun for å føle oss nær og trygg.

Så derfor har jeg lyst til å dele en liten utfordring til dere som er kjærester og småbarnsforeldre sammen.

Øv på å se hverandre litt mer i hverdagen nå i den k…

Les mer...…

Fødehormonet oxytocin hjelper deg når du føder!

shutterstock_1573748545

Oxytocin er et fantastisk hormon som spiller en veldig viktig rolle i fødsel og barseltid!

Å kjenne til oxytocinets supre egenskaper er lurt når du skal forberede deg til å føde. Gjennom å vite alt det magiske som oxytocinet hjelper deg med, så forstår du fødekroppen din og hva du trenger under fødselen.

Og det gir et veldig godt grunnlag for å legge en plan for hvordan du kan forberede deg frem til denne store dagen. Særlig er det viktig for deg som har fødselsangst – for da trenger vi ekstra…

Les mer...…

Kjenner du deg ikke maks lykkelig som gravid?

Gravid svart hvitt

Både det å være gravid og det å være nybakt mamma blir ofte fremstilt som en periode i livet hvor vi skal kjenne oss ekstra lykkelig.

For noen er det sånn, men for mange er det en mer sammensatt opplevelse hvor glede er blandet med andre og mer krevende følelser.

Det kan handle om mange ulike ting, men etter å ha hatt samtaler med kvinner i mange år, så vet jeg det er en del utfordringer som går igjen og som gjør det tøft å være gravid

Svangerskapsplager som gir smerter, ubehag, stjeler kre…

Les mer...…

Fødemusikk

Kvinne hører musikk

I dag har jeg lyst til å dele noen tanker om musikk i fødsel og barseltid med deg.

Ei ordentlig god-låt hjelper oss å gi jernet på trening. Dempet musikk i bakgrunnen gjør kvelden i sofakroken ekstra koselig. Og akkurat den sangen tar festen opp til neste nivå!

På samme måte kan musikk hjelpe oss når vi føder og i barseltida når livet med et lite nyfødt menneske kan være litt overveldende.

Så hva med å finne frem til noen fødesanger som gir deg ro og avspenning, vekker gode minner eller får d…

Les mer...…

Hvilket kjærlighetsspråk bruker du mest?

Par hender i fang

Som psykolog har jeg møtt mange par og et tema som ofte engasjerer veldig er dette med kjærlighetsspråk. Jeg har derfor lyst til å dele en film og en øvelse om kjærlighetsspråk med deg i dag.

Vi mennesker har ulike måter å vise at vi er glad i noen på. Hvilke måter vi bruker kan være påvirket av våre egne erfaringer med å få kjærlighet fra våre omsorgspersoner i oppveksten, personligheten vår, kultur, kjønn osv.

Innen parterapi så snakker vi ofte om at det finnes fem ulike kjærlighetsspråk bas…

Les mer...…